Gör cider själv

Att göra cider från must är egentligen mycket enkelt. Musta äpplena, häll i ett jäskärl med vattenlås, låt jäsa, buteljera, drick!


Långsam jäsning vid låg temperatur och med minst en omtappning samt lagring på flaska minst 6 månader är de enklaste sätten att få en godare cider. Här får du ytterligare några tips. 

Du kan läsa mer om varje moment genom att klicka på respektive inledningsord i fet stil.

Äpplen: Välj välmogna äpplen med så låg syra och så hög sötma som möjligt. För att avgöra mognad kan jodtest göras. Blanda i  10-30% äpplen med beska för att skapa fyllighet och eftersmak.

Tvätt: Om frukten plockas från marken, tvätta noga av jord, löv, gräs mm.

Sortering: Sortera bort de äpplen som har möglat eller börjat ruttna. Du kan ha med stötskadade äpplen och äpplen med insektsskador.

Krossning: Krossa frukten eller riv fruktköttet. Kärnorna ska inte gå sönder eftersom de skapar härsken smak.

Maceration: Fruktmassan kan gärna få stå 4-24 timmar för att oxidera, laka ur smakämnen ur skalet och starta den enzymatiska nedbrytningen av pektin.

Pressning: Fruktmassan pressas och hälls över i jäsningskärl.

Mätning: Mät sockerhalten i den nypressade musten som utgångsvärde. Mät gärna även pH och syrahalt, men det går bra utan. Du kan även testa innehåll av pektin. Beskan, innehållet av tanniner, kan mätas i laboratorium.

Jäst: I musten finns gott om jästsvampar, så spontanjäsning är det enklaste. Vill du tillsätta jäst så gör du det i detta steg.

Första jäsningen: Låt musten stå vid 4-20°C i ett jäskärl med lufttillgång och plats i kärlet för cidern att skumma och bilda ”brun hatt” (fr. chapeau brun, eng. brown cap). När hatten börjar spricka upp efter ca 10 dagar omtappas cidern för första gången.

Omtappning: Tappa med hävert om till annat kärl med vattenlås. Se till att inte få med något av varken den bruna hatten eller bottensatsen. Mät sockerhalten. Fyll det nya jäskärlet så mycket som möjligt, helst hela vägen upp till locket.

Andra jäsningen: Jäs cidern i ett slutet kärl med vattenlås i ca 2-10 plusgrader i ca 3-5 månader. Tappa gärna om en gång i månaden för att avlägsna jästfällningen.

Buteljering: Med hävert, häll över cidern på flaskor. Se noga till att inte få med någon jästfällning.

Lagring och flaskjäsning: Sekundär jäsning, degorgering, dosage, malolaktisk fermentering samt autolys kan alla ske i flaskan. Cider tål att lagras mörkt och vid låg jämn temperatur i flera år.

Läs mer om cidermakning på engelska hemsidan cider.org.uk