Vad gör vi just nu?

Under sommaren 2017 hade Ciderfrämjandet årsmöte på Forsemölla i Södra Rörum. Styrelsen förändrades något (vi fick en suppleant som meriterats vid Cider-SM 2017) och vi diskuterade verksamhet såsom kunskapsutbyte via vår grupp Ciderhantverkare (på Facebook), kontakt med nya svenska cidermakare och nya studieresor.

År 2014 började vi inventera äldre äppelträd i betesmarker i Mellanskåne för att hitta äpplen med smakkvaliteter som kan lämpa sig för ciderproduktion. Inventeringen fortgår på ideell basis.

Liknande inventeringar av äldre äppelträd gjordes i Stockholms skärgård och på Söderåsen, Skåne under hösten 2015. Vi uppmanar alla medlemmar att göra detsamma i sina närområden eftersom en kan hitta väldigt intressanta smaker som beska och fadda/söta, vilka även återfinns hos engelska och franska cideräpplen.

För två år sedan beställdes cideräppelträd från Danmark varför det bland medlemmarna nu finns ett trettiotal olika sorter av engelska och franska cideräppelsorter. Broxwood Foxwhelp, Dabinette och Tremletts Bitter är några av sorterna. För att välja sorter hade vi bra hjälp av denna guide http://www.cider.org.uk/appledat.htm

Under vintern 2016-2017 har vi forskat fram material kring ciderns  historia i Sverige. Arkeologer har hittat lerkärl med spår av fermenterad frukt från brons- och järnålder (ca 500 f Kr till 800 e Kr).

Skriftliga källor från 1500- och 1600-talen nämner i förbigående att allmogen tillverkar cider av äpplen från vildaplar. I kokböcker och artiklar om jordbrukets utveckling har vi hittat recept och goda råd kring cider, både från 1700- och 1800-talen såväl som från tidigt 1900-tal.