SM i hantverkscider

För sjätte året i rad anordnar vi 2022 års svenska mästerskap i hantverkscider. Arrangörer är vi i Svenska Ciderfrämjandet i samarbete med Spritmuseum och Riktig Cider.

Anmäl dig till tävlingen och prisutdelningen nu! Till anmälan

30 oktober är sista anmälningsdag.
25-30 oktober lämnar du in dina tävlingsbidrag till Spritmuseum i Stockholm.
19 november är det prisutdelning med middag på restaurang Mygel i Malmö.

Tävlingen är uppdelad i två kategorier:
Aspiranter – som tillverkar för ”husbehov”.
Yrkesverksamma ciderproducenter – tillverkning för försäljning.

Cidern ska vara tillverkad i Sverige, av svenska råvaror och med hantverksmässiga metoder, enligt Ciderfrämjandets definition. Till definitionen på hantverkscider

Kategorier
Nytt för i år är att det finns två kategorier för päroncider (perry, poiré). Om du däremot gör iscider på päron tävlar den i kategorin ”iscider”. All smaksatt cider oavsett päron- eller äppelbas tävlar i kategorin ”smaksatt”. 

– Snustorr äppelcider (upp till 3 gram restsocker per liter)
– Torr äppelcider (från 4 till 30 gram restsocker per liter)
– Halvtorr/söt äppelcider (mer än 30 gram restsocker per liter)
– Iscider
– Smaksatt cider (cider i kombination med andra frukter, bär och kryddor oavsett restsocker)
Torr päroncider (upp till 30 gram restsocker per liter)
– Halvtorr/söt päroncider (mer än 30 gram restsocker per liter)

Dessutom delas pris ut till Sveriges bästa cider alla kategorier!

Volym
2 flaskor med minst 50 cl per tävlingsbidrag. Samtliga flaskor ska vara tydligt uppmärkta med tävlingsklass samt kontaktuppgifter.

Inlämning 25-30 oktober
1) Drycker lämnas i Spritmuseums reception på Djurgården i Stockholm, bakom Vasamuseet ner mot vattnet.
2) Bud/transport/post till Spritmuseum, Djurgårdsstrand 9, 115 21 Stockholm. Vi kommer inte att hämta paket på posten så se till att beställa utkörning.

Till anmälan
Till definitionen
Till Spritmuseum