Vi har arbetat fram en definition för svensk hantverksmässigt tillverkad cider. Så här ser den ut:
Definition av svensk hantverksmässig cider (beslutad 2022-07-25)
- Minst 95% ska vara äpple- eller päronmust. Om minst 50% är päron så får den kallas ”päroncider”.
- Övriga 5 volymprocent får vara med/av örter, bär, frukt, blommor eller kryddor om det framgår på etiketten.
- Juicekoncentrat framställd hos producenten eller lokalt genom frysning eller upphettning är tillåten som ingrediens.
- Vatten får inte tillsättas.
- Alkoholen får enbart härröra från fermentering av ovan nämnda råvaror, förutom den alkohol som bildas vid flaskjäsning efter tillsats av socker för produktion av kolsyra.
- Socker får tillsättas enbart för flaskjäsning.
- Svavel får tillsättas.
Definitionen anger minimikraven och uppmuntrar enskilda producenter att i manifestets anda utveckla nytänkande och innovation i sina unika produkter.